"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2017. június 14. 09:52 - sandor80szabo

9. Tusnad Marathon

2017. június 10. (szombat) 10:00 (UTC+2) - Tusnádfürdő

Elérkezett az idei - eddig nevezett - utolsó futóversenyem. A Tusnad Marathon volt az utolsó futóverseny, amelyre tavaly neveztem. A februári sérülésem óta ugyanis további futásokra nem regisztráltam. Ez viszont annyira megfogott annak idején, hogy mindenképpen szerettem volna részt venni rajta. Nagyon megtetszett a szlogenje. "A medve nem játék, a szaladás viszont az." Ugyanis Tusnádfürdőn kerül megrendezésre, az erdélyi Hargita és Kovászna megye határán, ahol nagyon sok medve él szabadon.

img_1270_540x393.jpg

A helyszínre több módon is ki lehet utazni, autóval, busszal, vagy vonattal. Én az utóbbi lehetőséget választottam. Átszállás nélküli, 14 órás vonatozás várt rám a Budapest - Tusnádfürdő közötti vonalon. Indulás a verseny előtti délután 17:40 órakor (UTC+1), érkezes a verseny reggelén 08:38 órakor (UTC+2). Ki volt centizve rendesen. Ismerősök is neveztek a futóversenyre, így megkértem egyiküket, hogy vegye fel a rajtcsomagomat. Maga az utazás már már az örökkévalóságig tartott. Mikor érem már meg, hogy a vasúti közlekedés ne lépésben haladjon? Egy-egy állomás között ugyanis éppen hogy csak 5-10 km/h sebességgel haladhattunk. Ennek meg is lett az eredménye, ugyanis mire Kolozsváron felébredtem, már 40 perces késésnél tartottunk. A kincses város után még egy kicsit szundítottam, majd a napfelkelte után egyre inkább a külvilág felé figyeltem. Gyönyörű tájakon vezetett az út. Hamisítatlan erdélyi tájon keresztül.

img_1273_540x378.jpg

A jelentős késés időtartamát végig sikerült a hátralévő út során megtartani, így a tervezett beérkezési időpont helyett, helyi idő szerint 9:25 órakor érkeztem meg az állomásra. Csibi kijött elém, és átadta a rajtcsomagot. Maga a verseny helyszíne, szerencsére nem volt olyan messze, így gyorsan oda is értem. 

img_1278_540x485.jpg

A verseny helyszínén már nagy volt a készülődés, hisz már csak fél óra volt a rajtig. A csomagomat leadtam a csomagmegőrzőben, majd csatlakoztam Csibi baráti társaságához. Mindannyian Heves-megyéből érkeztek, így volt egy kis otthoni különítmény Itthon. Még egy rajt előtti csoportkép, majd megindultunk a kitűzött célunk felé.

img_1298_304x540.jpg

Maga a táv 23 kilométer volt, aszfaltozott úton, közel 900 méteres szintkülönbséggel. A rajt után rögtön egy kisebb lejtő következett. Fura volt, hogy rögtön lefele kezdtem a futást, így a bemelegítő kilométerek jobbak voltak, mintha sík terepen futottunk volna. Tusnádfürdőt elhagyva már kezdett szakadozni a mezőny. Nem voltunk egyébként sokan, hisz 600 fő körüli nevezés volt egyéniben. Szóval kicsi, családias verseny volt ez, nagyon jó hangulatban. Az eseményen hivatalos fényképésznek Zákány Gergelyt hívták, aki több magyarországi futóeseményt is dokumentált már. Gergely végig a verseny alatt, hangosan biztatva kattogtatta a gépét, időnként motorra ülve, továbbszáguldva.

img_1300_540x360.jpg

A rajtot követően, az úton végig, magam is kíváncsian vizsgáltam az út két szélét, hogy látok-e a közelben medvét. A medve elmaradt, csak az időközben utolérő Csibi brummogott egy keveset. Rövid ideig velem tartott, majd nagyobb sebességre kapcsolt, mivel meg akarta keresni az előttünk futó feleségét, Lillát. Öt frissítő pont volt a verseny során, mindegyik kellő távolságra egymástól. Szokás szerint mindegyik ponton ettem, ittam pár falatot, kortyot. Az időjárásra ezúttal sem volt panasz, ragyogó napsütésben futottunk. Az időnként erdős, árnyékos részek még jól jöttek. Egyébként a versenyt megelőző napokban szakadó eső, hideg volt a helyszínen. A táv végéhez közeledve, a terep megváltozott. A Szent Anna tóhoz közeledve, az út meredeken lejteni kezdett, így a végén arra kell koncentrálni, hogy el ne essen az ember. Végig a parkoló autók mellett futottunk, hallva a fák mögötti cél szpíkerét. A célvonalon 02:25:58-es idővel haladtam át.

tusnad_2_540x360.jpg

tusnad_kep_1_540x250.jpg

tusnad_kep_2_540x187.jpg

Beérkezésemkor a magyarországi csapat nagy része már ott volt, majd miután mindenki beért, következhetett a célfotó. 

img_1299_346x540.jpg

A célfotó után pedig egy kis hűsítő csobbanás a Szent Anna tóban. Mintegy tíz évvel ezelőtt - a domoszlói Jázmin néptánc csoporttal - jártam itt utoljára, igaz akkor nem úsztam be a tóba. Jól esett egy kicsit hűsölni a vízben. Többen tettek így a futók közül.

img_1290_540x405.jpg

A hűsítő után következhetett a jól megérdemelt tányér gulyás, egy üveg csíki sörrel kísérve. A tó partját ellepték a falatozó, pihenő futótársak.

img_1291_540x405.jpg

img_1294_540x405.jpg

Gondolom érezhették a gulyás finom illatát a környékbeli medvék is, azonban a nagy tömeg miatt nem tehették meg, hogy a helyszínre látogassanak. A helyszínt busszal hagytuk el, és mentünk vissza Tusnádfürdőre. Akkor még úgy gondoltam, hogy az esti vonattal indulok vissza Budapestre. Elkísértem a frissen megismert csapatot az általuk kivett panziójukba, ahol egy gyors zuhany után beszélgetni kezdtünk. Úgy döntöttem, hogy másnap reggelig maradok, elfogadva a vendég kanapé felajánlást. Késő estig tartó beszélgetés során remek társaságot ismertem meg. Köszönöm még egyszer a lehetőséget, hogy mindezt megélhettem. Bízom benne, hogy lesznek még közös kilométerek. 

img_1304_540x478.jpg

Az esemény előtt úgy döntöttem, hogy ez a verseny lesz a döntő. Olyan értelemben, hogy lesz-e folytatás, vagy nem. Úgy döntöttem, hogy kell legyen folytatás. Kell legyen, mert az életem részét képezi a futás. Igaz, nem lesz olyan sok nevezés a jövőben, de egy-két esemény igen. Inkább az évenkénti vissza-visszatérő versenyeket szeretném. Ilyen a Kékes Csúcsfutás, és most ehhez írtam fel a Tusnad Marathon-t is. S hogy lesz-e Spar Maraton? Na ez már egy következő bejegyzés ...

Címkék: Tusnad Marathon
Szólj hozzá!
2017. június 01. 11:14 - sandor80szabo

20. Kékes Csúcsfutás

2017. május 27. (szombat) 11:15 - 14:00 (UTC+1) - Mátrafüred - Kékestető

Ismét eltelt egy év. Mintha most lett volna, hogy befejeztem a 19. Kékes Csúcsfutás című blog bejegyzésem. Repül az idő az biztos. Következett tehát a következő Csúcsfutás, sorban a 20-ik, nekem a 3-ik. Ezúttal kicsit kevesebbet készültem, mint szoktam. De természetesen az idei indulók nagy része, ezúttal is alföldi volt. Még a verseny napja előtti héten megvolt a sokat várt gerinc CT vizsgálat, valamint annak az eredménye. Nagyon nagy baj nincs, ám ha nem vigyázok lehet. A porckorongsérv "előszobájában" vagyok. A múltkori esetet egy rossz mozdulat, megerőltetés okozhatta. Ez bármikor előfordulhat, így a jövőben elővigyázatosnak kell lennem. Így a sportok közül az úszást kell(ene) inkább gyakorolnom. Úgy is döntöttem, hogy egyelőre több futóversenyre nem fogok nevezni. Maradt az ideiek közül a Kékes, valamint a Tusnádfürdő. Az idei Kékes Csúcsfutásra, nagy örömömre ezúttal a szüleim is elkísértek. Ők vittek fel autóval a rajt színhelyére, Mátrafüredre, majd mentek tovább Mátraházára, elfoglalva a helyüket a verseny útvonala mellett.

Ezúttal, sajnos nem volt együtt a "klasszikus" Kékes Csúcsfutó csapatunk. Ezen a napon került megrendezésre ugyanis a 3. Tihanyi Félmaraton is, így Kinga, Kati és Erika ott voltak. Eredetileg az idei Kékes Csúcsfutás április 22-re esett volna, azzal a szlogennel, hogy "a hőség nem lehet akadály". Hát az nem is lett. A hó viszont igen. Az akkori télies időjárási viszonyok miatt, ugyanis el lett halasztva. Így esett egybe a két esemény időpontja. A már jól megszokott indulót ezúttal én hallgattam meg csak. A versenyzők még csak készülődtek, pihentek, bemelegítettek. Később már egyre többen lettek, és ismerősökkel is találkoztam. Bálint élete első Csúcsfutására, Zoltán hosszú kihagyás után a következőre készült.

img_1228_540x405.jpg

img_1231_540x405.jpg

img_1235_540x405.jpg

A rajt hivatalos kezdete előtt elindultak a seniorok, azaz az idősebb csúcsfutók. Legtöbbjük már nemcsak a sokadik Csúcsfutásán, hanem a sokadik félmaratonján, maratonján is túl voltak. Utánuk következtek a Suhanj! kísérők, majd két részletben mi. Jómagam a második csoportba álltam. A választóvonal az 1 óra 20 perces tervezett idő volt. Úgy voltam vele, hogy valahol ezt az időt célzom meg, aztán lesz ami lesz. A legfontosabb az volt, hogy ne legyen semmi bajom.

2017_0030_04_1583_18_361x540.jpg

A mezőny elindult, én pedig a magam tempójában kezdtem meg az emelkedőt. Sástóig nagyjából egy tömegként futottunk, onnan viszont kezdtünk fellazulni. A tavalyi évhez hasonlóan, a sástói frissítő pont után biztosította rendet Balázs, akinek egy pacsival honoráltam a nekünk nyújtott segítséget. Az időjárásra ezúttal nem volt panaszunk. Ildi néni - a mi személyes időjárás jósnőnk - ezúttal is kitett magáért. Ragyogóan sütött a nap. Időnként jól is fogott az enyhe szellő. Mátraházára érkezve újabb pacsik következtek. Először Édesanyámat és Édesapámat üdvözöltem. Esküszöm, jobban felfrissültem, mint bármikor korábban. Nagyon jó érzés volt Őket a pálya szélén látni. Óriási erőt kaptam, melyre a továbbiakban szükségem is volt. A mátraházai forduló előtt még egy tavalyi ismerőssel futottam össze. Itt Zoli biztosította a rendet. Ő sem úszta meg pacsi nélkül.

2017_0030_34_1813_18_361x540.jpg

A hátralévő táv volt a Csúcsfutás neheze, ugyanis Mátraházától emelkedtünk rendesen. Idén is az volt az egyik célom, hogy ne gyalogoljak bele. Hála Istennek sikerült idén is. Sikerült, de nem volt könnyű. Főleg a vége felé. Amikor elhagytuk az aszfaltot, és rátértünk a sípálya végére, akkor különösen figyelnünk kellett. Nagy volt ugyanis az esés veszélye, a sok kavics, nagyobb kövek miatt. De ha feltekintettem, már láttam a célt, így minden erőmet összeszedve, következtek az utolsó lépések. A célban még hallottam ismerősöm, Gabesz biztatását.

2017_0030_18_1423_18_540x361.jpg

Áthaladtam a célvonalon, s már jött is az SMS. Köszönhetően a modern technikának, már jelezték is, hogy a 11,6 kilométert, a 671 méter szintkülönbséggel, 1 óra 20 perc 31 másodperc alatt teljesítettem. Sikerült tehát a rajt előtti terv. Kértem, s megadatott.

img_1243_540x405.jpg

Kicsit megpihenve, vártam a sorom a Csúcskő előtti fotózáshoz. Ezalatt befutott Bálint és Zoli is. Hárman képviseltük Domoszlót ezen a futáson. Hatalmas gratuláció Nekik. Főleg Bálintnak. Én ebben a korban azt sem tudtam, mi az a futóverseny. Ő meg egy félmaratonnal felérő versenyen van túl.

2017_0030_12_0805_18_540x361.jpg

Lassan én következtem a sorban, így odaállhattam Magyarország legmagasabb pontját jelképező Csúcskövéhez. Ezúttal is csúcs volt ez az érzés. Kocsis Árpád versenyigazgató szavaival élve: bárhol futhatunk maratont, New Yorkban a Central parkban, vagy Budapesten a Lánchídnál, de Kékes Csúcsfutást csak itt futhatunk. Itt, Magyarországon, Mátrafüred és Kékestető között.

img_1249_540x405.jpg

A csúcsfotó után következett a másik, szokássá vált Csúcsfutás utáni pillanat. Egy újabb hosszú sor kivárása után, egy kevésbé hideg, viszont annál drágább sör legurítása. Kortyolgatva a jól megérdemelt italomat, a sípálya felé vettem az irányt, és megindultam gyalog Mátraháza felé. Eszembe jutott a három évvel ezelőtti, akkori első Csúcsfutásom. Akkor döntöttem el végleg, hogy kilépek az akkori munkahelyemről, és elindulok. Idén sem történt másképpen, igaz, ezúttal hamarabb döntöttem. Május 23-ik napjától ugyanis a felmondási időmet töltöm a jelenlegi munkahelyemen. Mint ahogy említettem, aki szédül, az kiszáll. De hogy merre ezután? Erre a kérdésre jelenleg nem tudok egyértelmű és világos választ adni. Volna egy hosszabb, három éves lehetőségem a nagyvilágban, ám nem érzem magam úgy, mint három évvel ezelőtt. Magabiztosság nélkül pedig, nem biztos, hogy bele vágok. Minden esetre a mókuskerékből egyelőre kiszállok, és tartok három hónap szünetet. Ez alatt, mint korábban említettem, befejezem a Kéket. Kicsit még szaladok Tusnádfürdőn, majd pedig irány az V. Via Unitariana. S hogy utána mi lesz? Hogy látom-e jövőre is ezt a látképet, a Csúcsfutás után? Majd kiderül ...

img_1248_540x405.jpg

Szólj hozzá!
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása