"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2020. augusztus 21. 22:30 - sandor80szabo

Mihail Kolodko nyomában - 2. rész

2020. augusztus 21. (péntek) 20:53 (UTC+1) - Üllő

Hol is kezdjem ...

Ennyire még nem voltam lemaradva a blog bejegyzések megírásával. Volt már sokszor, hogy egy-két hetet csúsztam az események dokumentálásával, de most az elmúlt bő másfél hónapot kezdem bepótolni. Sűrű programokon, eseménydús időszakon vagyok túl. Mint emlékeztek, legutóbb a Kolodko miniszobrait vadásztuk az esős budapesti utcákon. Ezt mindenképpen szerettük volna Chilivel folytatni, annál is inkább, mert az időjárás is egyre kedvezőbb lett. 

img_6067_540x405_1.jpg

Nekikezdtünk tehát a további apróságok felkutatásához. Első választottunk az azon a héten átadott szobrok egyike volt. Pár nappal előtte helyeztek ki két műalkotást Kőbányán, a Dreher Sörgyár területén. Egyikük a gyár előtti közterületen, másikuk a gyár udvarán. Előbbit sikerült megtalálnunk, utóbbit sajnos nem tudtuk megtekinteni, mivel a kapukon nem jutottunk be. E két új szoborral a művész a hazai sörgyártás méltán híres alakjáról, Dreher Antalról emlékezett meg.

img_6080_540x405_1.jpg

A következő mini alkotás a Városligetben rejtőzött, a Vajdahunyad várát körbevevő tó partján. A piciny piszoárral Kolodko a francia festő, Marcel Duchamp művére utalt, akinek ugyanezen művét 1917-ben a New York-i kiállításra nem vették be. Miután a második szobrocskát is kipipáltuk, épp útban voltunk a következő felé, amikor egy újabb művész mellett haladtunk el. A várban lévő kis téren ücsörgött a grafit karikatúráival, s várta a következő alanyát. Chilivel gondoltunk egy merészet, és bevállaltuk, hogy mi leszünk azok. Úgyis régóta ki akartuk ezt is próbálni. Röpke fél óra múlva már jóízűen nevettünk az eredményen. Még egyszer köszönjük Mátyás Csaba művész úrnak az élményt.

img_6086_405x540.jpg

A kis kitérő után jöhetett tehát a következő kis csoda. Gyalog tettük meg az utat a közeli Állatorvosi Egyetem melletti Bethlen Gábor térig, ahol a Bibliából közismert Noé bárkájának minimalizált mása található. A szivárványt is megoldotta Kolodko, hiszen amint betekintettünk a bárka kicsiny ablakán, bent a szivárvány színei tükröződtek vissza. Az már csak hab a tortán, hogy az állatokat mentő hajó az állatorvosi egyetem szomszédságában lett elhelyezve.

img_6087_540x405.jpg

Erzsébetvárosban több apró szobrot is elhelyezett a művész az utóbbi években, így azokat viszonylag rövid időn belül meg tudtuk közelíteni. A következőt nagyon kutatni sem kellett, mivel az eddigiektől eltérően viszonylag nagyméretű volt. Lehet azért, mert a tizennégy karátos autóról volt szó. Ezúttal is párosult hozzá a megfelelő helyszín, ugyanis a közismert magyar regényíró, Rejtő Jenő, azaz P. Howard nevét viseli az utca, ahol az egyik legismertebb művének lett emlék állítva.

img_6089_540x405.jpg

Soron következő piciny szobor idén nőnapkor került felavatásra. Kolodko alkotásával Szenes Annáról emlékezett meg, aki a második világháború alatt, zsidó származása miatt először Palesztinába menekült, majd onnan a brit hadsereg tagjaként visszatért Budapestre. Küldetése volt a deportálások megakadályozása. Elfogása után kivégezték. Az Izraelben nemzeti hősként tisztelt Szenes Annáról elnevezett tér sarkán helyezték el az őt megörökítő szobrot. Ejtőernyős ruhában, székhez kötözve, fejét felemelve, nyílt tekintettel az ember szemébe nézve ...

img_6088_540x405.jpg

Lassan lassan elérkeztünk a napunk végéhez, de még hátra volt két szobrocska. Utolsó előtti miniszobor egy kávéházi legendának állít emléket. Szintén Erzsébetvárosban, a New York palota mellett található a kulccsal üldögélő búvár alakja. A korabeli történet szerint a kávézó átadásakor azt szerették volna, ha éjjel, nappal nyitva lenne, így bedobták a kulcsát a Dunába. Így lett hát a tavaly átadott szobor témája a kulcs, s azt felhozó búvár, mely az Osvát és a Dohány utca sarkán lévő tűzcsap tetején ücsörög.

img_6090_405x540.jpg

Utolsó aznapra tervezett alkotás következett, melyet szintén Erzsébetváros Önkormányzat kérésére alkotott Kolodko Mihály. A világhírű zeneszerző, Seress Rezső szobrát nem mindennapi módon jelenítette meg. Kis bronz pipában zongorázik, egykori kedvenc törzshelye mellett.

img_6091_405x540.jpg

img_6109_540x405_1.jpg

Végezvén a második, miniszobor vadászattal, a fáradt, lejárt lábainkat kicsit megpihentettük a közeli nem mindennapi dekorációjú bárban. A horror díszletekkel kidekorált vendéglátó helységben kicsit lazultunk, s felkészültünk a következő tennivalónkra. Pár napra rá, ugyanis ismét előkerültek a dobozok, zsákok, s megkezdődött az újabb költözésünk. Ezúttal a Budapest közeli Üllő kisvárosába. 

img_6155_540x405_1.jpg

Egy újabb helyszín, újabb kiindulópont az előttünk álló számtalan kalandhoz, utazáshoz. Alig pakoltunk ki, pár dolog épphogy a helyére került, s már újra útra készek voltunk. Merre? A következő bejegyzésben kiderül ...

Címkék: Kolodko
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azoperenciastengerenistul.blog.hu/api/trackback/id/tr5916172616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása