"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2023. december 28. 18:09 - sandor80szabo

Mihail Kolodko nyomában - 7. rész

2023. december 28. (csütörtök) 16:05 (UTC+1) - Üllő

Remélem lassan utolérem magam, s naprakész leszek. Jelen bejegyzés eseménye még augusztusban történt. Chilivel úgy döntöttünk, hogy a nyaralást követő hétvégék egyikén folytatjuk a kedvenceink gyűjtését. Azonban ezúttal kicsit megfűszereztük a miniszobor vadászatot. Több éve terveztük már, hogy kipróbáljuk a redjetet. Egyik volt kollégám vezeti a nagy sebességű motorcsónakot, mely a Duna budapesti szakaszán közlekedik. Célba vettük tehát a Kopaszi gátat, s az előzetes regisztrálásnak köszönhetően hamarosan már elő is készülhettünk a nem mindennapi élményünkhöz.

kolodko_7_1.jpg

Láthatjátok, komoly biztonsági előírásai voltak a gyorsjáratú motorcsónaknak. Mindhárman kaptunk mentőmellényt, s a ruháinkat is átcseréltük. Picit várni kellett, mire az előttünk lévő csapat visszaérkezett. Mint megtudtuk, sajnos aznap volt munkatársam, Gábor nem dolgozott. Más hajóvezetővel érkezett vissza a redjet, de a segítője, a matrózt nagyon is ismertem.

kolodko_7_2.jpg

Csabi volt az, akiről mint kiderült, szintén otthagyta a volt munkahelyünket. Picit beszélgettünk, majd jöhetett a beszállás. Rövid program ismertető után elindultunk hegymenetben, a Margit-híd irányába. A motorcsónak mintegy 440 lóerős vízijármű volt, ezáltal rendkívül gyorsan odaértünk. Menet közben a hajótestet oldalirányban ide-oda kormányozták, mi meg nem győztünk kapaszkodni. 

kolodko_7_3.jpg

kolodko_7_4.jpg

A képek a hajó orr részére rögzített vízálló kamera által készültek. Magunkkal semmilyen hordozható eszközt nem vihettünk, ugyanis a nagy sebesség miatt kiesett volna a hajóból. Tettünk még pár rövid kört, majd visszaindultunk a Kopaszi-gát térségébe. Menet közben ismét megközelítettünk egy-egy hajót, kikötőpontont.  Leérve a Rákóczi-híd alá, felemelte Csabi a kezét, s jöhetett a várva várt mutatvány.

kolodko_7_5.jpg

Pár pillanatra megmerült a hajó, beleszáguldottunk a habokba. Fel voltunk rá készülve, de azért meglepett mindenkit. Olyan volt, mintha maga Poszeidon adott volna egy nagy maflást. Ebből az érzésből nem csak egy jutott. 

kolodko_7_6.jpg

Csurom vizesen, de óriási élménnyel szálltunk partra, s adtuk át helyünket a következő bátor csapatnak. Csabinak megköszöntük a maradandó élményben nyújtott segítségét, s mehetett a hajszárítás, átöltözés. Köszönjük még egyszer Gábornak a lehetőséget! Mielőtt megkezdtük volna a miniszobrok felkutatását, még átsétáltunk a vízirendészeti rendőrőrs épületéhez, ahol egy kép erejéig megálltam nosztalgiázni.

kolodko_7_7.jpg

kolodko_7_8.jpg

A Kopaszi-gáttól villamossal mentünk a Népligetig, majd a hármas metróval a Kálvin-térig, ott átszállva a négyes metróra, a Keleti-pályaudvarig. Itt várt minket a következő Kolodko alkotás. 

kolodko_7_9.jpg

A szobrocska neve "Előre a múltba". A közkedvelt kelet-európai trabantot dolgozta össze a Vissza a jövőbe című filmek autójával. Érdekessége, hogy a jármű ajtaját be lehetett csukni. Sajnos ottlétünk óta történt egy szomorú esemény, ugyanis a szobrot ismeretlenek lefeszítették és ellopták.

kolodko_7_10.jpg

Innen busszal mentünk tovább a Hősök teréig. Nem messze volt ugyanis a soron következő gerillaszobor. Igazi rekkenőség volt, így megszaporáztuk lépteinket. Minél hamarabb kezünkben akartunk tartani egy pohár jéghideg szomjoltót. Pár perces keresgélés következett, a városligeti Vajdahunyad várban, de végül meg lett Drakula is. Valószínűleg azért kerülhetett oda a szobor, mert Drakula ismert megformálójának, Lugosi Béla mellszobra a közelben lett elhelyezve.

kolodko_7_11.jpg

kolodko_7_12.jpg

Jöhetett tehát a frissítő megálló a közeli kerthelyiségben, mielőtt folytattuk volna a keresgélést. Ezúttal is úgy szerveztük, hogy azokat az eddig nem látott műalkotásokat keressük meg, amik nagyjából egy térségben vannak. Így, miután lehűtöttük magunkat, a következő helyszínre, az Ötvenhatosok teréhez sétáltunk.

kolodko_7_13.jpg

kolodko_7_14.jpg

Az új Néprajzi Múzeum közelében került kihelyezésre Kolodko Mihály egyik friss alkotása, melynek az Among us, vagyis Közöttünk címet adta. Témája a múlt században ledöntött Sztálin szobor és a gördeszka volt. Itt állt annak idején a szovjet diktátor szobra, melynek ledöntése után csak a csizmák maradtak. A gördeszka valószínűleg arra utalt, hogy a Néprajzi Múzeum épülete egy gördeszka pályához hasonlít.

kolodko_7_15.jpg

Az utolsó két szobrocska közel volt, annyira, hogy nem kellett tömegközlekedési eszközre szállnunk. Hasonlóan az előbbi szoborhoz, kicsit nehéz volt megtalálni, annak ellenére, hogy tudtuk merre lehet. A művész egy nappal Karinthy Frigyes születésének 136-ik évfordulója előtt helyezte ki a Damjanich utcában Micimackó szobrát. Mint tudjuk a meseregényt Karinthy ültette át magyarra. Mivel az író sem angolul, sem németül nem beszélt tökéletesen, a fordításban nővére, Emília (Mici) segített.

kolodko_7_16.jpg

kolodko_7_17.jpg

Következett a jelen kutatásunk utolsó miniszobra, ami nem is volt annyira mini. A gyerekek egyik kedvencét, a lasagnefaló macskát, Garfieldot formázta meg, pont a képregényhős megjelenésének negyvenötödik születésnapjára. 

kolodko_7_18.jpg

Kolodko az Állatorvosi Egyetem kerítésére helyezte el Garfieldot. Ezúttal színesre alkotta ezt a szobrot, mint ahogyan annak idején Lisa Simpsont. Kicsit magasan volt a műalkotás, de azért sikerült lencsevégre kapni. 

kolodko_7_19.jpg

Garfield volt a negynennegyedik miniszobor, amit felkutattunk. Hála a művész úrnak, van még egy-két szobor hátra itthon, s a nagyvilágban is. Legközelebb folytatjuk a fővárosunk pesti oldalán, s közben árgus szemekkel figyeljük az újak kihelyezéseit. Igyekszünk viszonylag hamar felkeresni őket, mert sajnos egyik-másik alkotásnak nyoma veszik. Ezek szerint nem mindenki úgy viszonyul hozzájuk, mint mi, a rajongók, akik tisztelik az aranyos, kicsiny alkotásokat. 

Címkék: Kolodko
Szólj hozzá!
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása