"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2017. augusztus 02. 22:45 - sandor80szabo

V. Via Unitariana - 2. nap

2017. augusztus 02. (szerda) 21:28 (UTC+2) - Kolozs

Kisebb helyreigazítással kell kezdenem a soron következő bejegyzésem. Az előző nap vacsorája nem a Madarasi - Hargita csúcstámadása után, hanem előtte volt. Szerencsémre a szemfüles lődörgő társaim ezt észrevették, és jelezték. Nem írtam már át, csak gondoltam jelzem.

img_2151_540x405.jpg

Teljesen nyugodtan aludtam az éjszaka. Annyira, hogy nem hallottam a társaimat kopogtatni. Páran ugyanis úgy döntöttek a kint alvók közül, hogy az éjszakát mégis a falak között töltik. A reggeli a már jól megszokott gyalogló táboros menü volt. Ezúttal is reggeliztünk, s közben csomagoltunk magunknak az útra. Kissé hűvös volt a reggel, s az időjárás is esőre álló. Rövid napi ismertető után el is indultunk. Ezúttal egy négylábú társaságot is kaptunk a lődörgéshez. 

img_2153_540x405_1.jpg

A napi célunk Székelyvarság volt. De addig még sokat kellett mennünk. Először is le a Madarasi - Hargitáról. Kisebb pihenőt tartottunk az út szélén. Eközben a kis követőnk el nem tágított tőlünk. Az úton sok utánfutós járművekkel találkoztunk, melyek turisták százait vitték fel a Hargitára. Gondolom a kopjafákhoz.

img_2160_540x405.jpg

Időközben beértünk egy lakóövezetbe, ahol egyre több szépen faragott kaput fedeztem fel. Bár személy szerint nekem jobban tetszenek azok a faragott székelykapuk, amelyek régiek, és meg vannak hagyva. Az ember ahogy végig simít rajtuk a kezeivel, érezni lehet az egész történetét.

img_2161_540x429.jpg

Természetesen Székelyföldön nem csak kutyával őrzik eme pompás birtokokat. Néha egy-egy ilyen, és ehhez hasonló tábla figyelmezteti az arra járót. Hisz tudjuk, a medve nem játék ...

img_2159_540x405_1.jpg

Egy újabb rövid pihenőt tartottunk mielőtt letértünk volna az aszfaltozott útról. Vártam már, hogy ismét erdei, mezei ösvényen lehessek. Jobban szeretem, mint a személyautókkal teli műutat. Itt egy kicsit elmélyülhet az ember, közelebb érezheti magát a természethez.

img_2162_540x405_1.jpg

Letértünk tehát, és rögtön egy tanyához értünk. Abban a pillanatban négylábú hű kísérőnket, egy csapat kutya támadta meg, s érzékeltették, hogy kik az urak ezen a helyen. Szerencsére később felbukkant még egy rövid időre, majd hátat fordítva visszaindult. Ha a Hargitára készült vissza menni, volt mit talpalnia.

img_2165_540x405.jpg

img_2169_540x393.jpg

Gyönyörű mezőkön, kaszálókon haladtunk keresztül. Sok helyütt kiirtották annak idején a fákat, s helyettük mára már legelők vannak. Egy-egy fát viszont meghagytak, ami árnyékot tart a rászorulónak, ha szüksége van rá. Mi is egy ilyen fa árnyékában tartottuk a hosszabb szünetünket. Ilyenkor elővesszük a magunkkal hozott ennivalót, majd miután elfogyasztottuk, ki-ki szundít egy kicsit.

img_2175_540x259.jpg

Egy-egy tanya mellett haladtunk el, többnyire üresek voltak. Felkészültünk a pásztorkutyákra, ám ezúttal nem találkoztunk velük. Utunkat rövid ideig újból a műúton folytattuk, majd ismét az erdő következett. Olyannyira, hogy egyből egy meredek emelkedőn kellett felkapaszkodnunk. Kapaszkodtunk, küzdöttünk, és végül felértünk. Mindannyian győztesek voltunk.

img_2179_540x314.jpg

Az erdőből kiérve újra egy legelős, kaszálós területre érkeztünk. Páran egy kissé lemaradtunk a csoporttól, s az első háznál bekérezkedtünk, hadd ihassunk egy kis vizet. Jól esett a vendéglátóink kedvessége, amikor egy friss, hideg vödör vizet hoztak, megtölteni a kulacsainkat. 

img_2188_540x405.jpg

img_2194_540x405.jpg

Megérkeztünk Székelyvarságra, s nekem a kerítésekről az angol vidéki birtokok jutottak eszembe. Hosszasan gyalogoltunk az első ház óta, hisz a Hargita megye legnagyobb szórvány településéről volt szó. Mintegy 77 négyzetkilométer nagyságú területen fekszik Székelyvarság, több részre tagolódva.

img_2198_540x405.jpg

Ahogy közeledtünk a célunk felé, az időjárás is kezdett rosszabbodni. Mire megláttuk a panziót, s a mikrobuszt, már pár csepp el is kezdett esni. Hála Istennek hamar el is állt, így egy kicsit szét tudtam nézni a panzió környékén. Sokat nem akartam időzni, mert várt a finom laska bolognai módra, Czire Tanár Úr és Aba mesteri alkotásaként. 

img_2199_540x405_1.jpg

Az este további részében volt még egy kis tábortűz, éneklés, azonban jómagam korán ágyba bújtam. Azaz helyesbítenék, hálózsákba bújtam, s nem is akárhová, hanem az asztal alá. Sokan voltunk ugyanis, a panzió pedig kisebb, ezért ezúttal olyan helyet választottam fekhelynek, ahol eddig nem aludtam. Kissé klausztrofóbiás érzés tört rám az elalvás előtt, de a fáradtság győzött. Jut eszembe fáradtság. Jöjjön hát a napi megtett távolsági adat. A második, harmadik nap mindig hasonló szokott lenni. Jót mentünk, jó időben. Bíztunk a folytatásban.

v_via_2_540x201.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azoperenciastengerenistul.blog.hu/api/trackback/id/tr8212716002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása