"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2022. október 26. 00:07 - sandor80szabo

25. Kékes Csúcsfutás

2022. október 25. (kedd) 22:41 (UTC+1) - Üllő

Három év kihagyás után újra ott álltam a kedvenc futóversenyem előtt. Az utolsót 2019-ben úgy zártam, hogy ha tudom, minden évben teljesíteni fogom. A rá következő évben ugye jött a világjárványnak nevezett őrület, ami miatt a késő tavaszi esemény időpontja áttevődött őszre. Abban az évben azonban nem igazán a futóversenyekről szólt az életem. Tavaly sem annyira, bár már többet edzettem. A tavalyi esemény időpontjában volt az évfolyamtalálkozóm Miskolcon, így megint kimaradt a Kékes Csúcsfutás. Idén viszont már január óta készültem, futottam. Túl voltam három félmaratonon, s úgy gondoltam, jöhet hozzá a Kékes is. Máltáról visszatérve azonban valamit összeszedhettem, mert kissé kapart a torkom, s a közérzetem sem a legjobb volt. A futás sem úgy ment, mint ahogy elterveztem. Közeledett azonban az esemény időpontja, így hát gondoltam, valahogy csak felérek.

img_2312_540x405_1.jpg

Az idei Kékes különösen fontos volt nekem, mert elkísért Chili és Emma, valamint Chili édesanyja Andrea, élettársa Zoli, valamint a szüleim. Mindannyian együtt vártak engem Mátraházán, így nem okozhattam nekik csalódást, nem igaz?! Döcögősen indult a megérkezésünk a helyszínre, mivel Gyöngyöstől lépésben araszoltunk, annyira nagy volt a forgalom. A rajtcsomagom Kati vette föl, akivel Mátrafüreden találkoztam. A rajt előtt összefutottunk Angival, Beával és Alízzal. Mindhárman Domoszlón élnek, így nekik is hazai pálya volt.

img_2316_540x405_1.jpg

Idén a szervezők újítottak, ugyanis terepfutással is lehetett teljesíteni a távot. Először a terepfutókat indították, majd következtünk mi, az aszfalton, a már jól ismert szakaszon. A rajt után rövid időn belül szem elől tévesztettem Katit és a többieket. Éreztem, hogy nem szabad erős tempót diktálnom. Az első kilométer után az érzésem erősödött, sőt, még lassabb lettem. Alig vártam, hogy elérjem a sástói első frissítőpontot. Ezúttal Balázs nem biztosította a helyszínt, mint a korábbi években.

img_2574_361x540.jpg

Ittam, ettem pár falat banánkarikát, s folytattam a futást. Rettentő meleg volt, izzadtam is rendesen. A tempóm továbbra is lassú volt, de a kezdeti holtponton szerencsére átlendültem. Most is egy cél lebegett a szemem előtt, mégpedig beérni. Addig azonban volt még pár kilométer. A második frissítőponton több folyadékot ittam. Következett a kedvenc szakaszom, ahol pár métert lejt lefele az út. Majd elértem Mátraházára, ahol a család szurkolása óriási doppingként hatott. Kellett is, mert ezután jött még csak a java. A harmadik frissítő után hirtelen emelkedő, szerpentinek, még lassúbb tempó. Mielőtt elértem volna a sípályát, Alíz utolért. Meglepődtem, mert azt hittem előttem volt. Egymást támogatva tettük meg az utolsó métereket. 

img_2575_361x540.jpg

A célvonalon áthaladva megláttam Angit és Beát, majd később Katit. Gratuláltunk egymásnak, majd beálltam a sorba, a szokásos csúcsfotóra. Közben kifújtam magam, ettem, ittam a célban átadott befutócsomagból. Hát nem adta magát könnyen az idei Kékes Csúcsfutás, de végül csak sikerült. A verseny előtti hetekben történt gyengélkedésem ellenére. 

img_2314_405x540.jpg

Ahogy vártam a soromra, lőttem egy szintén szokásos képet a torony előtt. Egy-egy ismerős arcot felfedeztem a teljesítők között. Ott volt Krisz, a néhai Ligetkörből. Köles Pisti Domoszlóról, akinek ez volt az első versenye, habár évek óta fut. Ahogy láttam, lesz folytatás neki is.

img_2576_540x361.jpg

A csúcsfotó után a parkoló felé vettem az irányt, mert várt rám Chili és Emma. Feljöttek értem Mátraházáról, s indultunk is tovább Domoszlóra. A szüleim már vártak minket egy finom ebéddel. Andrea és Zoli is csatlakozott. Másnap hazafele menet újra megpillantottam Kékes tornyát, amint méltóságteljesen emelkedett a hegyek fölé.

img_2318_540x405.jpg

Meglett tehát a hatodik csúcsfutás. Ez volt eddig a legnehezebb, de megérte. Egy kicsit közelebb kerültem a bűvös tizenötös számhoz, azaz a jubileumi csúcsfutók klubjához. Remélem ezentúl semmi nem jön közbe és évente részt tudok venni.

img_2584_405x540.jpg

Köszönöm még egyszer Chilinek, Emmának, Andreának, Zolinak, Édesanyámnak és Édesapámnak a helyszíni szurkolást. Óriási erőt adtatok azzal, hogy ott voltatok. Jövőre ismétlés. Addig viszont még van egy kis futni való. Következzen hát a 37. Wizz Air félmaraton ...

Szólj hozzá!
2022. október 09. 23:02 - sandor80szabo

Málta - 8. rész

2022. október 09. (vasárnap) 19:14 (UTC+1) - Üllő

Utolsó napunkhoz érkeztünk az idei nyaralásunkon. Késő délután indult a gépünk, így maradt még egy kis időnk. Úgy döntöttünk, hogy még egy strandot keresünk fel, mégpedig a közeli Sensit. Móniék javasolták, sőt velünk is tartottak. Reggeli gyors elkészülés után indultunk is. Zoli előrement a strand eszközökkel, mi meg gyalog követtük. Tíz perc sétára volt csak.

img_2090_540x316.jpg

Egész héten szerettem volna lencsevégre kapni az egyik kedvenc növényemet, a kaktuszt. Sok helyen ültették a kerítések mentén, telekhatároknál. Sajnos azonban legtöbbször buszról, vagy autóból láttam, így nem sikerült jó képet csinálnom. Most azonban összejött. Szóval kicsit lemaradtam a kaktuszt csodálva, így siettem, hogy utolérjem a csapatot. Közben csodálatos panorámaként terült elém a Sensi.

img_2094_540x255.jpg

Szépen kiépített partszakasz volt. Az út és a parti sétány között parkosított terület, játszótérrel, padokkal. A parton figyelőszolgálat, tájékoztató táblák, mozgássérülteknek akadálymentesített lejárat. A távolban pedig feltűnt a part névadója, a Sensi vendéglátóhely, ahol a reggelinket terveztük elfogyasztani.

img_2095_540x311.jpg

Utolsó máltai étkezésünkkor is jól választottunk. Tonhalas szendvicset, házi készítésű pitában, valamint a mi lecsónkhoz hasonlító ételt, pirítóssal. Hozzá a helyiek körében népszerű kinnie nevű üdítőitalt és narancslevet. Előbbi íze hasonló volt a szlovák kofolához. Hát nem igazán lett a kedvenc italunk.

img_2097_405x540.jpg

img_2156_540x405.jpg

img_2098_405x540.jpg

Reggeli után jöhetett a pancsolás. Homokos partszakasz volt, s viszonylag kevesen is voltunk. Kiélveztük az utolsó máltai óráinkat. Időnként megszakítottuk egy kis napozással, habár a bőrünk jelezte, hogy szerinte túlzásba vittük. Közbeiktattam egy kis sétát is a parton. Megtudtam a kódlobogók szín szerinti jelentését. Melyiket milyen időjárási körülmények között használják.

img_2099_540x405_1.jpg

Bármennyire szerettük is volna, lassan-lassan eljött a búcsú ideje. Csobbantunk még egy utolsót, majd elindultunk vissza Móniékkal. A távoli horizontot vizsgálva felfedeztem egy fehér vitorlát. Nem lenne rossz egyszer egy vitorláson elhajózni. Anno majdnem sikerült. Ha eljön az ideje, újra megpróbálom, de most már nem egyedül.

img_2100_540x405.jpg

Várt még ránk egy bepakolás. Aztán következett egy indulás előtti kávé, majd a búcsú Mónitól és Nóritól. Zoli kivitt minket a repülőtérre, s Dani is velünk tartott. Hála Zolinak, hamar ki is értünk. Szükségünk is volt erre, mert valami hiba folytán az online utasfelvétel nem sikerült. Szerencsére készült egy képernyőfotó, amit megmutatva a helyszínen el lehetett végezni. 

img_2105_540x405.jpg

img_2107_540x405_1.jpg

Mivel az alap kategóriájú jegyünk csak véletlenszerű ülőhely kiosztás tett lehetővé, kevés volt az esély arra, hogy mindhárman egymás mellé kerüljünk. Így is lett, de azért Chilinek és Emmának szerencséje volt. A gép majdnem tele lett, mindenhonnan a nyaralások élményeit hallottuk. Mellettem egy fiatalabb pár foglalt helyet. Felszálláskor mindketten videóztak, elfoglalva az ablak szűk nyílását. Ahogy a gépünk emelkedett, türelmesen vártam, hogy én is sorra kerüljek. Sajnos azonban útitársaim nem vették a lapot, így kénytelen voltam megkérni őket, hogy hadd készíthessek én is egy fotót Málta szigeteiről. Olyat sajnos nem sikerült már, amin mindhárom nagyobb sziget látszik. 

img_2110_405x540.jpg

Az úton sikerült kicsit szundítanom. A  hazafele tartó út pár perccel rövidebb volt. Landolást követően ezúttal taps köszöntötte a kapitányt. Hamar megtörtént a gépelhagyás, s pár perc múlva a feladott poggyász is a kezünkbe volt. Késő este volt, sokat kellett volna várni a vonatra, emiatt a taxit választottuk, hogy időben hazaérjünk. Nagyon vártuk ezt az utazást mindhárman, s örültünk, hogy minden úgy alakult, ahogy elterveztük. Óriási köszönet még egyszer Móninak és Zolinak, akiknek hála, kicsit bepillantást nyerhettünk a máltai mindennapokba úgy, ahogy egy átlagos nyaralás során nem lehetett volna. Azóta majdnem másfél hónap eltelt, s szépen, lassan visszaszoktunk a mindennapokba. Nekem előkerültek a futócipők újra, hisz következett a Kékes Csúcsfutás, de ez már egy másik történet ...

Címkék: Málta
Szólj hozzá!
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása