"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2021. május 24. 19:01 - sandor80szabo

Mihail Kolodko nyomában - 3. rész

2021. május 24. (hétfő) 17:18 (UTC+1) - Üllő

Régóta eredtünk a miniszobrok nyomába, ideje volt hát a folytatáshoz. Az időjárás egész héten, hónapban eléggé esős volt, de kinéztünk egy szombati napot, bízva abban, hogy ezúttal megússzuk eső nélkül. Budapesten épp az előtte lévő napokban helyezte ki a művész úr a soron következő mini alkotását. Kapva kaptunk tehát az alkalmon. Előtte azonban a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren kezdtük, ahol Kolodko találóan helyezte el a világhírű zeneszerző, Liszt Ferenc szobrocskáját. 

img_8572_405x540.jpg

Keveset töltöttünk a repülőtéren, annak is az érkező részén. Épphogy csak lencsevégre kaptuk a miniszobrot, s már indultunk tovább a helyi járattal. Ahogy magunk mögött hagytuk Liszt Ferenc kicsiny szobrát, reménykedtünk, hogy mihamarabb viszont láthatjuk, egy soron következő külföldi útról vissza érkezve.

img_8573_540x405_1.jpg

Következett Budapest belvárosa, azon belül is az ötödik kerületi Hold utca. Az ott található piac közelében helyezte el az egyik alkotását Kolodko Mihály. A második miniszobor túránkról akkor lemaradt a kis szobor, mellyel több módon is üzent a szobrász. A Hold utcában lakott korábban, miután Budapestre költözött. Ugyanakkor tiszteleg Pavlics Ferenc munkássága előtt is. A magyar mérnök tervezte ugyanis azt a holdjárót, melynek első példánya először 1971-ben járt a Holdon. Kolodko nem is találhatott volna jobb helyszínt alkotásának, mint egy kőgolyó. 

img_8578_540x405_1.jpg

Mielőtt következett volna az újabb szobrocska, tartottunk egy kis frissítővel összekötött pihenőt az Erzsébet téren lévő teraszon. Jó volt látni, hogy lassan-lassan tér vissza a korábbi élet, de ugyanakkor elgondolkodtató is egyben, hogy hogyan befolyásolja ez a jövőnket.

img_8581_540x405.jpg

Tavaly ősszel lett kihelyezve a volt Brit Nagykövetség épületére az újabb miniszobor, mely nem más volt, mint a közismert brit színész, Rowan Atkinson által megformált Mr. Bean hű társa. A britek mintegy hetven évet töltöttek az épületben, mely 2017-től üresen áll.

img_8580_540x405.jpg

Utolsó helyszínünkre indultunk. A 2-es villamossal jutottunk el egészen a Fővám térig, ahol várt minket Budapest legfrissebb Kolodko szobra. Ezúttal sem hazudtolta meg önmagát a művész. A korábban Ferenc Józsefről elnevezett jelenlegi Szabadság hídon egy függőágyban pihen Őcsászári és királyi Felsége. Azok kedvéért, akik esetleg értetlenül állnak a furcsának tűnő kettősség láttán, elmondom, hogy az utóbbi években egy-egy hétvégére le volt zárva a Szabadság híd az autósforgalom elől. A lezárt hídon ilyenkor kulturális rendezvények vannak, s gyakran helyeznek ki függőágyakat is. 

img_8588_540x405_1.jpg

img_8591_540x405.jpg

Egyelőre a végére értünk Kolodko Mihály rejtőzködő kicsiny szobrainak, már ami a budapesti közterületen lévőket illeti. A magyar fővárosban maradt két szobor, azonban mindkettő zárt magánterületen található. Egyik Dréher Antal szobra, a Dreher Sörgyár területén, a másik pedig Harry Houdinié, egy művészeti galériában. Mindkét gerillaszobor tervbe van, azonban a jelenlegi helyzetben ez még várat magára. További miniszobrok vannak Tihanyban és Veszprémben, ezeket szintén fel akarjuk keresni.

img_8614_540x405.jpg

A napunkat egy zenés és gasztronómiai párosítással zártuk, azaz egy ún. rock'n'burger esttel. Az amatőr Surprise zenekar játszott magyar és külföldi rock zenéket, s közben finomabbnál finomabb hamburgereket lehetett fogyasztani az egyik kedvenc üllői szórakozóhelyünkön. Mi meg is tettük ...

Címkék: Kolodko
Szólj hozzá!
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása