"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2018. november 11. 12:59 - sandor80szabo

Alföldi Kéktúra (Berettyóújfalu - Furta)

2018. november 11. (vasárnap) 11:27 (UTC+1) - Domoszló

Szokás szerint többször megébredtünk az éjszaka folyamán. Esni nem esett, de nagyon párás volt a levegő. Természetesen a sátorban a pára lecsapódott, s a hálózsákom vége is nedves lett, mivel a lábam hozzáért a sátor falához. Egyszóval ezúttal is nedvesen csomagoltuk el a sátrat. Lassan megszoktuk. Hosszú út állt előttünk, végig a Berettyó partján. Továbbra is a töltésen haladtunk.

alfoldi_kek_2018_150.jpg

Ismét eléggé monoton volt a töltésen való gyaloglás. Teltek a percek, félórák, s mi csak továbbra is mentünk mint a gibbonok. Időnként az aszfalton egy-egy felfestést láttunk, melyek nagy része át volt festve feketével. Egy viszont megúszta. Biztos egy megtört szívű kandúr volt a művész.

alfoldi_kek_2018_151.jpg

Nem emlékszem, hogy pontosan mikor értünk be Bakonszegre, de annyira még nem voltunk éhesek. A pecsét miatt betértünk Bessenyei György író, költő egykori lakóházához, melyet mára szépen felújítottak. Itt élt 1785 és 1811 között a bihari remete, a magyar felvilágosodás egyik meghatározó alakja.

alfoldi_kek_2018_152.jpg

alfoldi_kek_2018_153.jpg

Ezt követően a faluban kicsit eltávolodtunk a Kék útvonalától, mivel kerestünk egy boltot, meg egy kocsmát. Menet közben egy különösen szép házat láttunk. Kíváncsi lettem volna arra is, hogy belülről hogy néz ki. Pár dolgot ismételten venni akartunk, meg a telefonjainkat is tölteni akartuk. No és természetesen mi is töltődni akartunk. Egészen finom kapucsínót kaptunk, melyet kiegészítettünk egy kis folyékony malátával. Igazi retro kocsma volt. 

alfoldi_kek_2018_154.jpg

alfoldi_kek_2018_155.jpg

alfoldi_kek_2018_156.jpg

A kis pihenő után folytattuk a túrát Zsáka felé, vissza az elágazáshoz, majd átkeltünk a Berettyón, az 1999-ben épült Nádányi Zoltán hídon. Átérve, újra a Berettyó partján haladtunk, végig a töltésen. Annyira elbeszélgettük az időt, hogy nem vettük észre az elágazást, s mi tovább mentünk. 

alfoldi_kek_2018_157.jpg

alfoldi_kek_2018_158.jpg

alfoldi_kek_2018_159.jpg

Észrevéve a tévedésünket, Ricsi megnézte az offline módban is működő túratérképét, s miután betájoltuk magunkat, Zsáka felé vettük az útirányt. Bő fél órát kellett toronyiránt átvágnunk, végig a szántásokon. Mielőtt kiértünk volna a Bakonszeget Zsákával összekötő műútra, egy fehér autót láttunk vészvillogóval állni az út szélén. Természetesen ezúttal is a rend éber őrei voltak, akik le is ellenőriztek minket. Természetesen ezúttal is rendben volt minden, s mi folytathattuk az utunkat. 

alfoldi_kek_2018_160.jpg

Mire beértünk Zsákára, nem csak a templom harangja, hanem a gyomrunk is jelezte, hogy ideje lenne megállni ebédelni. Kerestünk egy erre alkalmas helyet, majd jöhetett a terülj-terülj asztalkám. Előkerült a szalonna, kolbász, paradicsom, fokhagyma, kenyér, sajt. Kellett a kalória bevitel.

alfoldi_kek_2018_161.jpg

Zsáka és a következő falu, Furta között nagyon kicsi volt a távolság. A 47-es főút választotta el a két települést. Hamar át is értünk, majd tartottunk egy újabb pihenőt a helyi kocsmában. A falu több pontján is látszódott az ügyes tökfaragók keze munkája. Többen nemtetszésüket fejezik ki mostanában, hogy ne vegyük át az észak-amerikai halloween ünneplést, azaz a tökfaragást. Elfelejtik sokan, hogy a Kárpát-medencében már nagyon rég faragnak október-november tájékán tököt, s tesznek bele gyertyát. Így tettek a szüleink, s a nagyszüleink is.

alfoldi_kek_2018_163.jpg

alfoldi_kek_2018_162.jpg

alfoldi_kek_2018_164.jpg

Újabb finom kávét fogyaszthattunk el. Kicsit beszélgettünk a helyiekkel, akik kérdezgettek honnan indultunk, s hová tartunk. Ezúttal migránsokról nem esett szó. Feltöltöttük vízkészleteinket, majd megterveztük, hogy hol éjszakázzunk. Késő délutánra járt az idő, s mi tudtuk, hogy a következő településig nem fogunk eljutni. Nagyon nagy volt a távolság Furta, és a következő falu, Körösszakál között. Maradt tehát a rögtönzés. Elindultunk, s úgy voltunk vele, hogy menet közben találunk valamit.

alfoldi_kek_2018_165.jpg

Furtát elhagyva újabb műút mentén haladtunk hosszan, s monotonon. Több kilométeren keresztül, mire fél öt körül letértünk, s találtunk egy kisebb fás részt. Egy elhagyott gázvezeték akna közelében, a szántóföld szélén ütöttünk tábort. Gyűjtöttünk szárazfát, s miután besötétedett már ropogott is a tűz. Ideje is volt, mert két napja nem gyújtottunk tüzet.

alfoldi_kek_2018_166.jpg

Ez az este kicsit különb volt a többitől, ugyanis mi is megemlékeztünk a saját elhunyt rokonainkról, barátainkról, ismerőseinkről, akik már nem lehetnek velünk. De ezúttal megemlékeztünk azokról is, akiknek köszönhetjük ezt a nagyszerű Kéktúra útvonalat is. Az ő kitartó és fáradtságos munkájuk nélkül ma nem lehettünk volna itt. Köszönjük Nekik, és nyugodjanak békében.

alfoldi_kek_2018_167.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azoperenciastengerenistul.blog.hu/api/trackback/id/tr3914365317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása