"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2022. július 01. 23:32 - sandor80szabo

Latin-amerikai íz - élményfőzés

2022. július 01. (péntek) 22:10 (UTC+1) - Üllő

Ezúttal a gasztronómia világába teszünk egy kis kitérőt kedves Olvasóm! Májusban részt vettünk Chilivel azon az élményfőzésen, amit még karácsonyi ajándékként kaptam Tőle. Természetesen mi más is lett volna a téma, mint Latin-Amerika. Tervezgettem, tervezgettem, hogy mikor is váltsam be az ajándékkupont, végül eljött az ideje, egy májusi szombaton.

elmenyfozes_1.jpg

Mielőtt azonban nekivágtunk volna a főzésnek, sütésnek, úgy döntöttünk, hogy ellátogatunk a Széchenyi gyógyfürdőbe. Egyikünk sem járt még ott, így ideje volt. Este kezdődött a főző program, így a nap nagy része rendelkezésünkre állt. Jöhetett hát az idei első szabad ég alatti fürdőzése.

elmenyfozes_2.jpg

Már a bejáratnál tapasztaltuk, hogy rengeteg a külföldi fürdővendég. Hallottam már korábban, hogy a Széchenyi gyógyfürdő, azaz a pesti szleng nevén a "Szecska" népszerű a külföldiek körében. Az elmúlt két évben természetesen itt is korlátozások voltak, de ezúttal végre szabadon élvezhettük. Egyedüli probléma volt a hosszú sor, ami az étkező, frissítő pontoknál volt. Túl sok vendégre túl kevés vendéglátó helység állt rendelkezésre. Szegény vendéglátósoknak volt is dolguk.

elmenyfozes_3.jpg

Hamar eltelt az idő, s lassan mehettünk az esti programunkra. Odaérve a helyszínre, egy kicsiny, barátságos, galériás vendéglátó helységet láttunk. Ízlésesen berendezve, a főzéshez előkészített asztalokkal. A miénken kívül elvileg még három asztalnál folyt volna a főzés, ám közben kiderült, hogy még egy páros csatlakozott. Következett egy rövid bemutatkozás, majd egy welcome drink és elkezdtünk alkotni valami csodálatosat.

elmenyfozes_4.jpg

A Latin-amerikai menü pedig a következő volt: mango salsa, azték guacamole, kubai csirke fricasse, spanyol rizsköret, valamint jamaikai banánfánk. Mint mondtam, az alapanyagok gondosan elő voltak készítve, már csak követni kellett a receptet. Ha esetleg elakadtunk volna, a szervezők részéről Éva a rendelkezésünkre állt.

elmenyfozes_5.jpg

Elsőre a mango salsa-t készítettük el. Anno Mexikóban sok salsa-t kóstoltam, különféle ízűeket. Nem mondom, hogy a kedvenceim lettek, de azt sem, hogy nem. Egyetlen összetevője miatt, s ez pedig a koriander. Chili is kiváló salsa-t szokott készíteni, csak az a koriander ne volna.

elmenyfozes_6.jpg

A terv az volt, hogy elkészítjük a menüt, aztán megesszük, vagy hazavisszük. Mi az előbbi mellett döntöttünk. A mangónál esett pár szó arról, hogy miként kell megpucolni. Én még érdekességként elmeséltem, hogy mit tapasztaltam az egzotikus gyümölccsel kapcsolatban Hondurasban, annak idején. Ott ugyanis akkor is eszik, amikor még nem annyira érett. Késsel szeletelve, sózva. 

elmenyfozes_7.jpg

Felváltva dolgoztunk Chilivel a munkapultnál. Második fogásként következett az azték guacamole. Szintén régi ismerősöm, imádom, Chili is imádja, gyakran szoktuk készíteni. Sajnos a közismert összetevője, az avokádó viszont az utóbbi időben iszonyúan drágult. 

elmenyfozes_8.jpg

Nagyjából egyszerre haladtunk mindegyik asztalnál. Éva jött, ment közöttünk, s sokat beszélgettünk. Megtudtuk többet között, hogy mióta foglalkozik hobbi szinten a főzés tudományával. Szóba került az én Közép-amerikai utam is, az ott tapasztaltak. Jó volt kicsit nosztalgiázni. 

elmenyfozes_9.jpg

A Latin-amerikai menünk főfogása következett, azaz a kubai csirke fricassee. Itt korábban Éva előkészítette az alaplevet, így könnyebb volt haladnunk. Az időbe ugyanis nem fért volna bele az alaplé előkészítése. A narancslevet, olaj-, és a kapribogyót leszámítva akár hazai étel is lehetett volna.

elmenyfozes_10.jpg

Miután kész lett a ragunk, jöhetett a spanyol rizsköret. Paradicsomszósz, hagyma és fokhagyma is került belé, ettől lett kicsit más, mint mifelénk. Miután megfőtt a rizs, már csak a desszert elkészítése volt hátra. A jamaikai banánfánk kicsit hasonlított a pataconra. A közkedvelt costa ricai étel a főzőbanánból, azaz a platanosból készül. Ezúttal is liszttel kellett homogén állagúra keverni, s akár csak a palacsintát, kicsiny körökben, olajban kisütni.

elmenyfozes_11.jpg

elmenyfozes_12.jpg

Elkészültünk a menüvel, jöhetett a jól megérdemelt vacsora elfogyasztása. Hozzá a szekszárdi Oszkó borpincészet boraiból kortyolgattunk. Kisvártatva üres tányérokat hagytunk csak az asztalon, annyira ízlett a vacsoránk. Kicsit büszkének is éreztük magunkat, hisz Éva által meg is lettünk dicsérve. Jól éreztük magunkat az egész idő alatt, jó volt a társaság, szívünkhöz közel állt a latin gasztronómia, s a helyszín is remek volt. Egyszóval még egyszer köszönöm Chili az ajándékod. Egy élmény volt.

elmenyfozes_13.jpg

Címkék: Élményfőzés
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azoperenciastengerenistul.blog.hu/api/trackback/id/tr217873123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása