"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2018. november 10. 19:46 - sandor80szabo

Alföldi Kéktúra (Nagykereki - Berettyóújfalu)

2018. november 10. (szombat) 17:23 (UTC+1) - Domoszló

Ködös reggelre ébredtünk. Annyira tejfehér köd vett minket körbe, hogy szinte semmit nem láttunk. Ráadásul minden csupa víz volt a párától, így kénytelenek voltunk újra a sátrainkban elkölteni. Reggelire általában zabkását eszünk, kis aszalt gyümölccsel gazdagítva, hozzá pedig kávét iszunk. 

img_5311_540x405.jpg

img_5305_540x405_1.jpg

Szóval ezúttal is vizesen csomagoltuk el a sátrainkat. Lassan hozzászoktunk ehhez. Ismételten bíztunk abban, hogy este sikerül majd lefekvés előtt kiszárítani. Összecsomagoltunk, majd Bojt felé vettük az útirányt. A települést hamar elértük a Kis-Körös partján. A falu kisboltjában megálltunk egy kis frissítőre, majd folytattuk Hencida felé. Ismét a Kis-Körös csatorna mentén haladtunk, időnként eléggé magas fű között. Fel is húztam a kamáslikat, védve a lábszáraimat az átázástól.

img_5313_540x328.jpg

Ismét kereszteztük az épülő autópályát. Teljesen kettévágja a Kék nyomvonalát, így hamarosan új alternatívát kell majd kitalálni. Egy nádassal benőtt hajdani horgásztó mellett tartottunk, amikor megpillantottunk egy tízórainak alkalmas helyet. Ideje is volt, mert kezdtünk éhesek lenni. 

img_5316_540x405.jpg

Végezvén a tízóraival, következett még egy jó óra gyaloglás, mire beértünk Hencidára. Mielőtt beértünk volna, láthattuk a környéken szorgoskodó gazdákat, szántás közben. Annak idején láttam egy videót a régmúlt időbeli szántásról, még az ötvenes évekből. Mindenhol madarak tolongtak a friss szántáson, keresve a felszínre került kukacokat, rovarokat. Ezúttal egy madarat sem láttunk. Mindenki gondolja tovább a dolgokat.

img_5319_540x405_1.jpg

img_5320_540x313.jpg

Hencidán nem sokat időztünk, hisz a túraútvonal szinte csak érintette a települést. A Berettyó csatorna mentén gyalogoltunk tovább Gáborján felé. Itt terveztük feltölteni a hiányos készleteinket, mivel másnap munkaszüneti nap volt. Igaz, több helyen láttuk kiírva, hogy a kisebb magánkézben lévő boltok nyitva lesznek. Épp elhagytuk volna a falu főterét, amikor egy idős házaspár szólított meg minket. Ők is a Kéket járták, csak ők az ellenkező irányból. Hetente utaznak le Budapestről, egy-egy napi szakaszra. Elmondták, hogy sajnálatos módon őket is migránsnak nézték több alkalommal. Szomorúan hallgattam mindezeket. A foglalkozás - sajnálatos módon - elérte célját.

img_5377_540x405.jpg

Elköszöntünk idősebb túrázó társainktól, s nekivágtunk a hosszú, s monoton utunknak, ami Berettyóújfaluig vezetett. Végig a Berettyó-folyó melletti gáton haladtunk. Annyira melegen sütött a nap, hogy úgy éreztük, mintha júliusban gyalogolnánk.

img_5325_540x405.jpg

Egyik helyen sajnos tanúi lehettünk a lassan mindenhol előforduló szemetelésnek. Amióta járom az országot, rengeteg helyen látok hasonlót. Kíváncsi lennék az elkövető gondolatvilágára.

img_5324_540x405.jpg

Érdekes dolog történt velünk a gáton. Tele volt a levegő, valamint a gáton lévő fűszálak az úgynevezett ökörnyállal. Ahogy gyalogoltunk, s múltak a kilométerek, a bakancsainkon megteltek. Olyan volt, mintha pók szőtte volna be.

img_5328_540x405.jpg

Olyan érzésem volt, hogy soha nem lesz vége a gátnak. Nem mértük pontosan, de lehetett két és fél óra, mire elértük Berettyóújfalu határát. A pecsételőhely nem messze volt a Kék útvonalától, s mi továbbmentünk keresve egy boltot. Ránk fért egy kis frissítő a kimerítő napunk után.

img_5329_540x405.jpg

img_5332_540x342.jpg

img_5333_522x540.jpg

Úgy terveztük Ricsivel, hogy visszamegyünk még egy kicsit a gátra, s keresünk egy alkalmas helyet a szállásra. Továbbá azt is terveztük, hogy megfürdünk a Berettyóba. Eddig esténként nedves törlőkendőkkel tisztálkodtunk, de mi is éreztük, hogy lassan-lassan ez kevés lesz. Az alkalmas helyszínt meg is találtuk, s egyenként megmerültünk a hideg folyóban. Felfrissülve kerestünk helyet magunknak éjszakára. Tüzet ezúttal sem raktunk. Nem akartunk feltűnést kelteni, mivel közel voltunk a főúthoz.

img_5334_540x405.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azoperenciastengerenistul.blog.hu/api/trackback/id/tr5114364093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása