"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2018. november 04. 12:40 - sandor80szabo

Alföldi Kéktúra (Haláp - Vekeri Pihenő központ)

2018. november 04. (vasárnap) 11:51 (UTC+1) - Budapest

Rövid három napos munkahét után újra Debrecenben voltam, a vasúti pályaudvaron. Ezúttal hajnalban érkeztem, ugyanis nem volt kedvem otthon tölteni az éjszakát. Így legalább korán tudtunk szombaton indulni. Busszal mentünk ki Halápra, azaz arra a pontra, ahol legutóbb abbahagytuk a Kéket. Amint készülődtünk a buszmegállóban, egy népesebb túrázó csapat ért oda. Nyugdíjasok voltak, akik gyakorta túráznak. Aznap reggel indultak el Debrecenből.

img_5159_540x405.jpg

Bevettük magunkat a Kékre, folytatva ahol abbahagytuk. Pár csepp eső csepergett, de annyira nem volt vészes. Hosszú út állt előttünk, amíg az első településig elérünk. Végig tekergett a túraút, leírva egy hurkot, majd visszakanyarodva oda, aminek a környékén voltunk az előtte lévő nap elején. Ez várt tehát ránk az elkövetkező két napban. 

img_5160_540x405.jpg

Az eddig megszokott akácos, nyírfás erdők mellett sok tó, valamint kisebb víztározó volt errefelé. Némelyiküket szépen benőtte a nád. A '70-es években hozták őket létre, a vízrendezés következtében lesüllyedt talajvíz pótlására.

img_5162_540x405_1.jpg

Útközben egy-egy nagyobb legelő következett, rajta gyönyörű lovakkal. Sajnos nem jöttek közelebb, így kicsit nehéz visszaadni a látványt, de azért tettem egy kísérletet. Bánk előtt várt ránk egy rázósabb szakasz, már ami a túraútvonal állapotát illeti. A jelet másodjára találtuk meg, azonban a nagy aljnövényzet, valamint az ott lévő patak miatt rövid ideig a műúton kerültünk.

img_5164_540x405.jpg

img_5166_540x405.jpg

Szépen kezdtek sárgulni a levelek, gyönyörű színkavalkádot alkotva. Az időjárásra semmi panaszunk nem volt, a felhők ugyanis felszakadoztak, s előbújt a nap is. Október végén ritkán szoktam ingben túrázni.

img_5168_540x405.jpg

Lassan beértünk Bánkra, azonban a Kéktúra bélyegzőt ezúttal sem találtuk meg. Maradt tehát a jól megszokott képkészítés. Lassan az igazolófüzetem mellé egy fényképalbumot is bekészítek.

img_5170_405x540.jpg

Elhagyva Bánkot, újabb erdők, tavak következtek. Egyik, másik környékén szépen ki lettek alakítva pihenőhelyek. Természetesen ezeket a pihenőhelyeket nem ártana gondozni, időnként karbantartani, mert ezek nélkül hamar tönkremennek. Bízom benne, hogy valaki(k)nek eszébe fog jutni.

img_5171_385x540.jpg

Ricsi emlékezett a tavalyelőtti túrájáról, amikor Tónival járt erre, hogy a következő bélyegző a Vekeri Pihenő központban található. Amikor azonban odaértünk a pihenőközpont kapujához, azt zárva találtuk. A pecsét gondolom odabent lehetett, így jöhetett az újabb fénykép.

img_5174_540x405_1.jpg

Úgy döntöttünk, hogy nem megyünk tovább. Kerestünk egy félreeső helyet a Kék mellett, majd felhúztuk a sátrainkat. A közeli erdőből gyűjtöttünk egy kis száraz tűzifát, s nemsokára már lobogott is a tűz.

img_5421_540x405.jpg

Szólj hozzá!
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása