"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2016. április 16. 13:11 - sandor80szabo

Budapest - Városi séták 1. rész

2016. április 02. (szombat) 11:00 (UTC+1) - Budapest

Ezúttal kicsit eltérek a szokásostól, ugyanis nem az utazásomról (vagy futóversenyről) írok, hanem Budapesten tett felfedező sétáról. A közösségi oldalon figyeltem fel a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által szervezett sétára, mely a magyar alkotó szellem kincsei nyomában tartatott. Gyorsan regisztráltam is, mivel korlátozott létszámban lehetett rá jelentkezni. Tizenhat éve járom Budapest utcáit, de ezeket a helyszíneket nem, vagy csak futtában érintettem, figyelmet nem szentelve rájuk. Itt volt tehát az ideje, hogy közelebbről is megismerjem. A csapat a Nyugati téren találkozott, majd megindultunk a Nagymező utca 54. szám alatti épület irányába. 

img_9192_540x405.jpg

Az 1900 és 1903 között, Balázs Ernő építész tervei alapján épült épületben Telefonközpont működött. A kicsit szecessziós, kissé eklektikus épület remekül illeszkedett az előzmény nélküli, szigorú technológiához. Időközben a technika is fejlődött, így a légvezetékeket fölváltották a földkábelek, a kézi kapcsolást a tárcsázás. Csökkentek a gépek méretei, a személyzet létszáma, így egyre kevésbé lett kihasználva az épület. A rendszerváltozást követően, az addigra feleslegessé vált, elhanyagolt épületet eladták.Az új tulajdonos 2007-2008 között felújíttatta, ahova a Prezi is beköltözött.

img_9197_540x405.jpg

A Prezi egy internetes prezentáció készítő szoftver. Mottója: "Ideas matter" - középpontban az ötletek, középpontban a gondolatok. Már rögtön a belépést követően szembetűnt, hogy nem egy átlagos munkahelyről van szó. Ahogy a képen is látszik, inkább hasonlít egy lakásra, vagy egy szabadidőközpontra, mint egy munkahelyre. A Prezi ugyanis úgy gondolja, hogy a dolgozóinak, alkalmazottjainak biztosít mindent annak érdekében, hogy nyugodtan, vidáman, gondtalanul töltsék ki a munkaidejüket. Természetesen a munkát elvégzik, de közben lehet beszélgetni, zenélni, de akár egy kávé mellett jókat beszélgetni. Mint ahogyan a kávésbögre is szemlélteti: tegyük jobbá a világot!

img_9202_540x405.jpg

img_9199_540x405.jpg

Bemutatták röviden a Prezi történetét, az alapításától a jelenig. A világ számos pontjáról érkeztek ide fiatalok, és részt vesznek a Prezi további fejlesztésében. Az irodájuk jelenleg ott van, ahol a múlt században még a telefonhívásokat kapcsolták.

img_9209_405x540.jpg

img_9208_540x405.jpg

img_9319_540x388.jpg

 Megköszönvén a Prezi vendéglátását, tovább folytattuk utunkat a Nagymező utcában. Következő úti célunk a 20-as szám alatt lévő Mai Manó Ház volt. Mai Manó (Mai Henrik) császári és királyi fényképész mester volt. 1882-ben vásárolta meg a területet, és építtette meg rajta a nyolc szintes épületet a saját céljára. 1885-től dolgozott itt, mint udvari fényképész. Alapítója volt a Fény című lapnak. Az 1900-as párizsi világkiállításon fényképeit aranyéremmel jutalmazták.

img_9236_405x540.jpg

Mielőtt beléptünk volna az épületbe, már a külső, gazdagon díszített homlokzaton feltűnt egy egyedi alkotás. Egy fényképezőgépet kezében tartó kis angyal. Számomra sokkal ember közelibbnek tűnik a régmúlt korok építészete. Manapság már nem igen díszítik a frissen felépített épületeket ilyen gazdagon, ilyen részletességgel.

img_9238_540x405.jpg

Mai Manó halála után eladásra került az épület, amit Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége Rozsnyai Mici (művésznevén Miss Arizona) vásárolt meg. Ők alakították ki az addig üresen álló udvarban a híres Arizona mulatót. A hajdani pesti éjszakai élet egyik leghíresebb mulatója volt. 1944-ig működött, amikor is a tulajdonosait elhurcolták. A háború vége után a legkülönbözőbb célokra használták az épületet. 1995-ben nyílt meg a Mai Manó Galéria, 1999-ben pedig a Magyar Fotográfusok Háza nyitotta meg az első két emeleten az állandó-, és időszakos kiállításait.img_9222_540x405.jpg

Csodálatos volt egyébként az egész épület. Az előcsarnok márványlépcsőjén haladva megcsodálhattuk Albert Raudnitz bécsi festő olaj táblaképének puttóit. Mai Manó gondoskodott a leendő vendégeiről. Azt az érzést akarta sugallni, hogy olyan helyre érkeztek, ahol a megfelelő színterek között, a megfelelő módon fogják megörökíteni az utókornak. Régebben ugyanis nem volt mindennapos dolog a fénykép elkészítése. Kiemelkedő eseménynek számított egy-egy ilyen alkalom. A csiszolt ajtó üveg díszítései között örömmel fedeztem fel a kagyló motívumát. Halkan jegyzem meg, hogy a Camino jelképe a legváratlanabb pillanatokban bukkan fel.

img_9231_405x540.jpg

img_9233_540x405.jpg

Amíg a fényképezésre érkező vendég eljutott a fotó készítésének színhelyéig, számára rendelkezésére állt szalon, pihenő, toalett, azaz minden olyan kényelemmel felszerelt helység, ahol felkészülhetett életének egyik fontos pillanatára. Mai Manó a szalonban fogadta vendégeit, és beszélték meg a fényképezés részleteit. Gazdagon, és ízlésesen volt berendezve az egész épület. A műterem direkt erre a célra lett kialakítva, óriási üveg panorámával., kétoldalt óriási díszletekkel. A legtöbb ember birtokában vannak olyan régi fényképek, melyek ilyen mű háttér előtt készültek. Nekem is vannak ilyen fényképeim apai nagyapámról, és a családról, melyeket Kolozson készítettek, talán épp a kolozsvári fényképész, Veress Ferenc, aki Mai Manó tanítványa volt.

img_9225_540x405.jpg

Harmadik helyszínünk a Liszt Ferenc tér 8. szám alatt található Zeneakadémia, mai nevén Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem központi épülete. 1904 novembere és 1907 májusa között épült fel a világhírű budapesti Zeneakadémia, mely kiváló adottságú hangversenytermeivel a magyar és az európai zenei élet fontos központjává vált.

img_9269_540x287.jpg

A szecessziós épület ünnepélyes átadását követően, olyan új tanárokat fogadott, mint Kodály Zoltán, Weiner Leó és Bartók Béla. Ahogy beléptünk az épületbe, csatlakoztunk is a számunkra biztosított idegenvezetőhöz, aki bevezetett minket a kis hangverseny terembe. Útközben megtudhattuk, hogy az építkezés során nem kapott olyan mértékű támogatást a Zeneakadémia, hogy mint például a Parlament, így az egyes építőanyagok, díszítések csupán másolatok, azaz ügyes kezű mesterek munkái. Mint például a márványfestés is. A közelmúltban végbement felújítás során elég nehéz volt olyan szakembert találni, aki ezekhez a munkafolyamatokhoz még értett.

img_9250_540x405.jpg

img_9257_540x405.jpg

A kis hangverseny terem a felújítás során teljesen fel lett újítva. Korabeli tervek, fényképek alapján történt a restaurálás, mely kiterjedt a falak díszítéseire, világítására is. Sajnos a korabeli beépített porszívó rendszert nem tudták már megmenteni, mivel az elmúlt évtizedekben "nyoma" veszett.

img_9251_540x405.jpg

img_9254_540x405.jpg

Ezt követően az idegenvezetésünk folytatódott a nagyteremben, ahol szintén megtudhattuk a terem történetét. Többek között, hogy a közbülső folyosó régebben nem volt kialakítva. Kiderült továbbá, hogy a felújítás során sikerült a székek kárpitozását elvégeztetni egy olyan cseh céggel, amely a Zeneakadémia építése idején már létezett. Megtudtuk továbbá, hogy az '50-es években az orgona gyakran volt vörös lepellel letakarva, mivel az akkori pártállami gyűléseket gyakran tartották itt.

img_9260_540x405.jpg

img_9265_540x405.jpg

A második világháború alatt csak az egyik csillár semmisült meg, de sikerült a rendelkezésre álló cseredarabokból pótolni. A terem hűtését és fűtését a levegő áramoltatásával tervezték megoldani, ám a fűtés nem sikerült, így át kellett a fűtési rendszert alakítani.

img_9266_405x540.jpg

Utunkat a Bordó Bisztróban fejeztük be, ahol hajdanán nyomda működött. A szervezők vendégül láttak egy pohár italra is. Mint ahogy az egész sétánk alatt, itt is bemutatásra került a szerzői jog, mint a művészeti alkotások (zeneművek, képzőművészeti alkotások, építészeti tervek, stb.) fogalma, védelme.

img_9271_540x405.jpg

img_9272_540x405.jpg

Megismerhettük tehát a magyar alkotó szellem kincsei mellett az egyes alkotások jogainak védelmét is. Köszönet ezúttal is a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala munkatársainak a színvonalas idegenvezetést.

Szólj hozzá!
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása