"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2019. november 06. 21:08 - sandor80szabo

Alföldi Kéktúra (Túrkeve-Mezőtúr)

2019. november 06. (szerda) 19:52 (UTC+1) - Budapest

Folytatódjon tehát az Alföldi Kéktúra, hisz oly sok idő telt el azóta, amióta utoljára kékeztünk Ricsivel. Még javában nyári kánikula volt, amikor Túrkevén abbahagytuk. Mint emlékeztek kínkeservesen. Tettük ezt a kánikula, no meg a testi sérüléseink miatt, melyeket a lágyrészeken szereztünk. Igaz, Ricsivel mindketten kissé elfoglaltak voltunk azóta, de a magam nevében elmondhatom, hogy annyira nem vágytam vissza nyáron az Alföldre.

img_3951_540x392.jpg

Ezúttal együtt indultam Ricsivel Budapestről, a Nyugati pályaudvarról. Előtte lévő nap nyugodtan megvettük a vonatjegyeket, hogy ne kelljen kapkodni az indulás napján. Gyorsvonattal jutottunk le Mezőtúrra, ahonnan tovább szerettünk volna menni busszal Túrkevére, ám bő negyed órával lekéstük a buszcsatlakozást. Mivel két órán belül nem indult új busz, s a pályaudvaron kiállított muzeális jármű sem volt indulásra kész, úgy döntöttünk, hogy gyalogolunk.

img_3952_540x405.jpg

Mivel a Kéktúra ugyebár bármelyik irányból teljesíthető, így mindegy volt, hogy melyik irányban kezdünk. Nekivágtunk tehát Túrkevének, s úgy terveztük, hogy onnan majd visszabuszozunk Mezőtúrra, hogy aztán folytassuk Szarvas felé a Kéket. Tudom, kicsit bonyolultan hangozhat, de ezeken a részeken sok olyan szakaszt bejártam, amikor Tónival túráztam. Így ezeket nem akartam újra járni. Egy szó mint száz, újra a Kéken voltunk. Nagyot szippantottam a levegőből, s megindultunk.

img_3956_540x405.jpg

Ismét legények voltunk tehát a gáton. Szerencsére azonban tudtuk, hogy másnap már búcsút intünk a gátaknak, töltéseknek. Utóbbit persze más értelemben szerettük volna megtartani. Túrkeve felé végeláthatatlan egyenes következett, a töltés tetején, végig a Hortobágy-Berettyó mellett. Mások is vonultak, nem csak mi. Szépen, rendezett módon.

img_3957_540x405.jpg

Utunk során előjöttek a tőlünk megszokott témák, melyek elsősorban a túrákat, a vándorlásokat, a csavargásokat, ezekhez szükséges felszereléseket érintették. Mindig jönnek új inspirációk, új témák, melyekről beszélgethetünk. Néha-néha felelevenedik a múlt, amit szívesen idézünk fel. Természetesen jó társaságban szalad is az idő. Erre szükségünk is volt a monoton terepen.

img_3959_540x405_1.jpg

Időnként azonban eme ingerszegény táj is tud újat mutatni. Tette ezt most is, amikor megpillantottuk az egyik közelben lévő juhnyájat, s annak pásztorát. Sok mindent lát az ember a mai modern világban, de pár dologról azt gondolná, hogy nem változik. Ilyennek hittem én is a pásztorkodást ...

img_e3966_540x271.jpg

Nem szoktuk számolni a megtett kilométereket, ezúttal sem tettük. Azt azonban nagyjából tudtuk, hogy mennyit mehettünk, amíg beértünk Túrkevére. Kissé éreztük is mindenünket, de főleg a táska miatt. Rég volt már rajtunk. Túrkevén beugrottunk még egy kisboltba, pár dolgot vásárolni. A buszpályaudvar továbbra sem volt valami rendezett állapotban. Sőt rosszabbul nézett ki, mint nyáron. A lényeg viszont, hogy jött a busz, s mi meg megindultunk vele Mezőtúrra.

img_3962_540x409.jpg

Mezőtúrra beérve sajnos az addigi időjárás is rosszabbra fordult. Annyira, hogy el is kezdett esni az eső. Szerencsére azonban nem olyan mértékben, hogy kellett volna a nagyobb esőgallér. Felhúztuk az esővédőket mind magunkra, mind a zsákunkra, s megindultunk a belváros felé. Odaérve szétváltunk, mivel nekem meg kellett keresnem a Kéktúra bélyegzőt, megszerezni a soron következő pecsétet az igazolófüzetembe.

img_3964_540x390.jpg

Nagyon nem volt időnk szétnézni a városban, hisz még napnyugta előtt ki szerettünk volna érni a nyílt terepre. Pár dolgot azonban szemügyre vehettem, mint például Dózsa György szobrát. Sok művész, sokféleképpen dolgozta már föl a középkori parasztvezér történetét. Visszaérve csatlakoztam Ricsihez, s megindultunk a városból kifele vezető úton. Mezőtúron halad át az északi 47-ik szélességi kör, melyet egy fémtáblával örökítettek meg. 

img_3969_540x405_1.jpg

A várost a Hortobágy-Berettyó csatornán átívelő hídon keresztül hagytuk el, ahol pár fényképet készítettünk. Ricsi elég jól fel volt szerelkezve fotó-videó technikailag. Ráadásul vízálló készülékek voltak, amire szükségünk is volt. Az eső ugyanis nem akart elállni, s az előrejelzések sem voltak túl jók. Magunk mögött hagytuk Mezőtúrt, s megindultunk Szarvas irányába.

img_3971_540x320.jpg

img_3972_540x297.jpg

Továbbra is a csatorna melletti töltésen haladtunk, ám ezúttal az eső eléggé feláztatta a talajt. Rakódott is rendesen a cipőinkre. Ezúttal én is túracipőbe mentem, a régi bakancsomat már nem használom. Eltelt felette az idő, kiszolgálta magát annyi megtett kilométeren keresztül. A jövőben pedig egyelőre maradok a túracipőknél.

img_3973_540x405.jpg

Lassan közeledett a sötétedés ideje, így mi sem vártunk tovább, kerestünk a töltéstől nem messze egy sátorozásra alkalmas helyet. Esőben állítottuk fel a sátrakat, cövekeltük le őket. Épp végeztünk, amikor elállt az eső. Csuromvizes volt minden, így tüzet sem tudtunk rakni. Bíztunk benne, hogy másnap ezt pótolni fogjuk.

img_3976_540x405.jpg

Sátraink egymás mellett voltak, hogy ne kelljen messzire nyújtani a tányérokat, mivel tartottunk egy közös főzést, megmelegítve egy könnyebb túra vacsorának valót. Egészségesnek nem nevezném ezeket, ám annál táplálóbb.

img_3977_540x405.jpg

img_3978_540x405.jpg

Vacsora közben magunkhoz vettünk egy kis védőitalt, hisz nagyon hűvös éjszakának néztünk elébe. Jómagam első alkalommal teszteltem a nemrég beszerzett felfújható matracot, mely könnyű, s kis helyet foglal el szállítás közben. Felfújva megfelelő védelemnek tűnt a hűvös talajtól. Korán ki is próbáltam, hisz hamar sötétedett. Hétkor már vízszintesben voltunk, s mintegy tizenegy óra pihenés várt ránk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azoperenciastengerenistul.blog.hu/api/trackback/id/tr9715291342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása