"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2022. június 08. 10:13 - sandor80szabo

Mihail Kolodko nyomában - 4. rész

2022. június 06. (hétfő ) 23:50 (UTC+1) - Üllő

Rég találkoztunk kedves Blogolvasóm! Ezúttal ismét a kedvenc művészünk miniszobrai után eredünk, melyeket még április elején kerestünk fel. Chilivel úgy döntöttünk, hogy a vidéki helyszíneket nézzük meg. Mihail Kolodko kicsiny  alkotásai Magyarországon, Budapesten kívül megtalálhatóak Nyírbátorban, Vácott, Tihanyban és Veszprémben. Mi az utóbbi kettő mellett döntöttünk. Erre a miniszobor vadászatra velünk tartott Emma is. Az időjárás természetesen esővel indított. Nem is lehetett ez másképp, hisz miniszobrokról volt szó. Eddigi alkalmak során mindig jelen volt az eső. Szóval foglaltunk szállást Veszprémben egy éjszakára, majd nekivágtunk. Bő másfél óra alatt már a városban is voltunk.

img_0925_540x405.jpg

Első kicsiny műalkotásunk Ödön, az utcazenész volt. Könnyen megtaláltuk, hisz a Kossuth utcán lévő virágágyás szélén pihent. Emma is könnyen kiszúrta, ahogyan a szemben lévő fagyizót.

img_0926_405x540.jpg

Természetesen a veszprémi szobrocskák is megrendelésre készültek. Megkeresték Kolodko Mihályt, hogy Veszprémben is legyenek miniszobrok. A megkeresés sikeres volt, s 2020-ban már el is foglalták a szobrok a helyüket. Még egy kis füzetecske is rendelkezésre áll róluk a látogatóknak. No de ki is az az Ödön? Mivel Veszprém kulturális életének egyik leghangsúlyosabb eleme a zene, természetes, hogy ez a téma megjelenik. S meg is jelent Ödön, az utcazenész formájában. Bohém, mókás figura, a mának él. 

img_0928_405x540.jpg

Ödön után a veszprémi vár felé vettük az irányt. Kicsit elkezdett fújni a szél is. A vár bejáratánál, a Hősök kapujánál meg is találtuk Ernőt, Veszprém város vigyázóját. Ő is 2020-ban kezdte meg a szolgálatát, kicsivel Ödön előtt. Nevét a Magyar Királyi Koronaőrség egykori parancsnokáról, Pajtás Ernőről kapta. Veszprém történelme ihlette az alkotást. Megjeleníti a török-kori harcoktól a II. világháborúig terjedő időszakban a veszprémi eseményeket, történéseket. Egyszóval Ernő kissé mogorván, de hatalmas szívvel a múltat szimbolizálja.

img_0933_405x540.jpg

Harmadik veszprémi helyszínünk fel tartottunk, hogy megpillantsuk a jövőnket. Ernő ugyanis a múltat, Ödön a jelent, LeoNóra pedig a jövőt. A történelem és a turizmus ihlette a miniszobrot. Egy kislány, Nóra, aki egy oroszlán, Leo hátán pihen, hátat fordítva a veszélynek. 

img_0934_540x405.jpg

A Kollégium utca végén lévő parkban található. Háttérben a Szent Margit romok, előtte a veszprémi vár, s az állatkert is a közelben. Nóra kezében lévő tárgy a szemlélődő képzeletére van bízva. Lehet akár egy mobiltelefon, de akár egy kicsi könyvecske is. 

img_0940_540x405.jpg

A szoborvadászatot egy finom vacsorával zártuk az egyik belvárosi étteremben. Másnap, mielőtt továbbálltunk volna, még megtekintettük a veszprémi állatkertet. Bő négy órán keresztül. Aztán már csak egy híres madárka volt hátra a közeli Tihanyban. 

img_0947_540x405.jpg

A tihanyi Pisky sétányon került 2020-ban kihelyezésre Csukás István író legendás csokirajongó mesefigurája, Gombóc Artúr. Szerencsére az őt felkereső rajongói gondoskodnak arról, hogy sose maradjon éhes. Csodás panorámában gyönyörködhet az ember, miközben régi kedvenc mesefiguráját is megsimogatja. Nem véletlen, hogy ide került Gombóc Atrúr, hisz "atyjának" a második otthona volt a Balaton. Szóval mi is akartunk vinni Artúrnak egy Balaton szeletet, de láttuk, hogy már előttünk kapott. 

img_0949_540x405.jpg

Nem csak Gombóc Artúr éhezett meg, hanem mi is, így hát egy közeli csárdában mi is jól laktunk. Utána következett még egy kis tihanyi séta, levendulából készült kézműves termékek vására, majd indulás haza. Véget ért hát a miniszobor vadászat, de szomorkodásra semmi ok. A Mester szerencsére folyamatosan helyezi ki legújabb alkotásait, így Budapesten is várnak ránk újabbak, de hátra van Vác és Nyírbátor is. A lényeg, hogy eleinte essen az eső, aztán már indulunk is Emmával közösen. Miniszobor vadászatra fel!

Címkék: Kolodko
Szólj hozzá!
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása