"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach

2015. szeptember 20. 13:10 - sandor80szabo

30. Wizz Air Budapest Félmaraton

2015. szeptember 20. (vasárnap) 11:49 (UTC+1) - Domoszló

Legutóbbi bejegyzésem sorait úgy zártam, hogy szeptemberben a futásra koncentrálok. Tavaly tavasszal futottam le életem első félmaratonját, melyet nyáron még egy követett, ám augusztustól a gyaloglásé volt a főszerep. Januárig kisebb, nagyobb megszakításokkal futottam ugyan, ám versenyeken, a felkészülések hiányában nem indultam. Idén január végétől pedig egészen májusig, egyáltalán nem vettem fel futócipőt. Mint emlékeztek, El Progresoban kezdtem újra. A célom az volt, hogy visszarázódjak a tavaly nyári szintemre, sőt, teljesítsem az egyik álmom, mégpedig a teljes maratont. De addig is, volt mit edzenem. Újra kellett kezdenem mindent. Igaz, nem volt olyan hosszú az út, mint annak idején. Miután hazatértem, az edzések is sűrűbbé váltak. Megtörténtek a nevezések is. Az első megmérettetés az idén jubiláló Wizz Air Budapest Félmaraton volt. Legutóbb ezen az útvonalon csak váltót futottam. Még 2013-ban, a KESE-KUSZA csapat tagjaként. De lássuk közelebbről, hogy miről is van szó.

img_7893_405x540.jpg

Maga az útvonal Budapest legszebb részein halad keresztül. A Városligetből indul, majd az Andrássy úton végig, az Operaház mellett a Dunáig, végig a rakpartokon, át a Szabadság hídon, valamint a Lánchídon, a Budai Vár, és a Parlament előtt. De jöjjön mindez egy kis video összeállításban.

Ilyenkor, amikor az ember végignéz egy ilyen felvételt, hihetetlennek tűnik, hogy mi vár rá. Kicsit bátrabb voltam, mint tavaly Kolozsváron, amikor az elsőre készültem. A félmaraton hetében átvettem a rajtcsomagot is.

img_7892.JPG

Elérkezett hát a nagy nap. Kora reggel felutaztam Budapestre, Katival együtt, aki maga is a félmaratonra indult. Mégpedig élete első félmaratonjára. Miután megérkeztünk, következett az átöltözés, csomag lerakás, majd a rajt helyszín körbejárása. Leírhatatlan érzés kerít ilyenkor hatalmába. A tömeg, a zene, a futók, a szervezők, na és persze az ismerősök mind mind fokozzák a hangulatot.

img_7894_540x405.jpg

img_7898_540x405.jpg

img_7900_540x405.jpg

Mivel jómagam a Ligetkör Egyesület tagja vagyok, így következett az elmaradhatatlan csoport fénykép is. Kicsit kevesen voltunk, bár utólag kiderült, futott még egy-két ligetkörös.

img_7905_540x405.jpg

Még az indulás előtti percekben találkoztam a többi ismerőssel is. Volt aki szurkolóként, volt aki futóként volt jelen. Utóbbiak közül Ekka váltóban, Gábor, G és Zoli egyéniben. Utóbbi két induló szintén első félmaratonista. G-vel beálltunk a rajthoz, azaz a rajt tömeghez, mivel rengetegen voltunk. Szakaszosan indították a versenyt, az előre egyeztetett időzónáknak megfelelően. Magam a 3-as rajtzónából indultam, célom az 1:45 és 2:00 óra közötti idő volt.

img_7901_540x405.jpg

Elrajtoltunk tehát, majd következtek szépen, sorban a kilométerek. Az elején még volt egy kis tömeg, ám a Hősök tere után egyre jobban szétszakadozott a mezőny. Nyugodt tempóban tudtam futni. A frissítőpontok is megfelelő távolságokra voltak. Egy-két ismerős is biztatott a kordon szélén. A futóprogramot elindítottam a telefonomon, ám a külső zaj miatt nem hallottam a részidőket. De ez egyáltalán nem zavart. Ahogy szokott lenni, a tömeg vitt magával. Sokkal jobb tömegben futni, mivel van motiváció. Lehagynak, te hagysz le másokat, stb. A figyelmed is elveszik a futásról, arról, hogy gondolkozz. Márpedig a futás jórészt fejben dől el. De ezúttal szerencsére nem gondolkoztam azon, hogy meg kellene állnom. Az egész táv teljesíthető volt. Jó volt újra részt venni egy futóversenyen, bár a magam részéről versenynek nem nevezném. Az időjárás is kifogástalan volt. Sikerült a tavalyi szintemre visszarázódnom, a 1:52:32-es időmmel.

img_7906_540x324.jpg

Miután befutottam a célba, vissza sétáltam a célegyeneshez, hogy az ismerőseimet biztassam az utolsó lépéseknél. Katit és Zolit sikerült is, a többieket sajnos nem tudtam megtalálni. De minden ismerősöm befutott, és teljesítette a távot. Gratulálok mindannyiuknak! Kati, G és Zoli: Isten hozott Titeket a Félmaratonosok Klubjában!

img_7904_540x304.jpg

img_7959_405x540.jpg

A májusi célkitűzés fele tehát teljesítve. Újra a régi szinten állok. A maratonig hátralévő szűk három hetet, egy intenzív felkészüléssel töltöm. Bevállaltam még egy félmaratont, mégpedig Tihanyban. Idén szeptember 26-án rendezik meg először a félmaratont a Balaton parti településen. Szóval még egy "felezés" belefér a "nagy" futam előtt. Legközelebb Tihany után jelentkezem.

Szólj hozzá!
"A világnak szüksége van álmodókra és cselekvőkre. De mindenek fölött szüksége van olyan álmodókra, akik cselekszenek." Sarah Ban Breathnach
süti beállítások módosítása